Tol betalen

schermafbeelding-2016-11-01-om-19-45-08

Tol betalen in Noorwegen

(bron: ANWB)

Op een groot aantal wegen in Noorwegen moet tol betaald worden. Voor veel trajecten is dat tijdelijk: in Noorwegen worden de kosten voor nieuwe wegen, bruggen en tunnels betaald door tolheffingen. Wanneer de bouwkosten verrekend zijn, wordt de tolheffing op dat specifieke traject weer opgeheven. Bergen, Oslo, Trondheim, Kristiansand en enkele andere steden heffen eveneens (stads)tol.

Betalen

Mogelijkheid 1: gewoon doorrijden

Bij een verblijf in Noorwegen, is het in feite niet nodig actie te ondernemen. Wie een tolweg nadert, kan gewoon doorrijden zonder te stoppen. Hierbij wordt met camera’s boven de weg het kenteken gescand. De rekening wordt vervolgens binnen vier tot zes maanden vanzelf thuisgestuurd. Die tijd is nodig voor de verwerking van de foto’s. Voor deze service geldt geen extra toeslag.
Bij tolwegen wordt het kenteken van de auto (van voren) gescand, niet het kenteken van de aanhangwagen of caravan.
De rekening wordt gestuurd door Euro Parking Collection (EPC) in Londen. Wanneer de rekening niet binnen de gestelde termijn betaald wordt, volgt een herinnering met een toegevoegde boete van NOK 300.
Let op:
Het is niet langer nodig tot drie dagen na het passeren van een tolstation te betalen bij een nabijgelegen tankstation. Deze mogelijkheid is sinds november 2014 stapsgewijs afgebouwd.
Bij een klein aantal tolstations moet nog handmatig betaald worden. Wie hier niet stopt en betaalt, riskeert een boete van NOK 300.

Mogelijkheid 2: registratie

Het kan handig zijn om gebruik te maken van het automatisch betaalsysteem (Visitor’s Payment). Hiervoor kunnen creditcard en het kenteken van het voertuig aangemeld worden op Autopass.no. Het account geeft direct inzage in de gemaakte kosten per traject. Het valt aan te raden dit te regelen voordat de reis begint.
Bij deze vorm van betaling wordt van de creditcard als prepaid een bedrag van NOK 300 (grote voertuigen NOK 1000) afgeschreven. Ook bij dit systeem is stoppen bij een tolweg niet nodig en wordt het kenteken met camera’s gescand. Het verschuldigde bedrag wordt vervolgens van het prepaid-tegoed afgeschreven. Een eventueel niet verbruikt tegoed wordt na 85 dagen bijgeschreven op de rekening. De overeenkomst geldt voor drie maanden.
Let op: bij een klein aantal tolstations moet nog handmatig betaald worden. Wie hier niet stopt en betaalt, riskeert een boete van NOK 300.

Huurauto

Bij het huren van een auto is het verstandig bij de verhuurder te informeren of het voertuig is aangemeld voor betaling bij de tolstations.
Wanneer dit niet het geval is, zal de rekening voor de tol gestuurd worden naar de autoverhuurder, die deze vervolgens weer doorstuurt naar de huurder van de auto. Vaak worden hierbij administratiekosten in rekening gebracht.
Om dat te voorkomen kan de huurauto aangemeld worden op EPCPL(huur) voor tolbetaling met creditcard (Visitor’s Payment), onder opgave van het kenteken van de huurauto en de huurperiode.

Informatie

Bij problemen met aanmelding of betaling kan in Noorwegen zelf gebeld worden met telefoonnummer 02012, of een mail gestuurd (in het Duits of Engels) naar visitors@vegfinans.no.

Betalen met EasyGo

Voor vakantiegangers die in meerdere Scandinavische landen graag op een gemakkelijke manier voor tolwegen, bruggen en veerponten willen betalen, kan EasyGo een handig systeem zijn. EasyGo kan gebruikt worden voor betaling bij de meeste bruggen en tolwegen van diverse maatschappijen in Denemarken, Zweden en Noorwegen. EasyGo is tevens te gebruiken voor veerdiensten tussen Denemarken en Duitsland. Bovendien gelden bepaalde kortingen. Zie de site van de ANWB voor meer informatie.