28 juni: Arvika, gezellig en zonnig

SONY DSC

Wat heerlijk om op te staan, de zon te zien schijnen en gewoon in de korte broek naar buiten te kunnen. We beseffen na deze vakantie pas weer hoe goed we het wat dat betreft thuis hebben. Zes maanden lang, minimaal, kan dat en we gaan daar zeker meer van genieten nu. Vandaag kan het dus ook in Zweden en áls hier de zon schijnt, is het ook echt zomers. De kracht van de zon is sterk, de lucht heel schoon en helder blauw en je ziet ook iedereen buiten genieten.

Wij gaan bij de receptie melden dat we nog een dagje blijven staan en informeren naar de gele stadsbus die we hier heel geregeld op de camping achteruit zien steken en dezelfde weg terug zien gaan. Die heeft hier dus zijn eindpunt en gaat met enkele stops naar het busstation in Arvika. De bus gaat overdag elk uur, maar ´s ochtends en ´s avonds vaak elk half uur. Wij hebben geluk, we hoeven maar een kwartiertje te wachten en samen met een Zweeds echtpaar stappen we in. We kunnen alleen met credit card betalen, maar dat is geen probleem. We stoppen onder andere bij het conservatorium waar Arvika bekend om is.

SONY DSC

Bij het treinstation zien we dat er markt is en we besluiten daar uit te stappen. We scharrelen wat door het stadje en zien dan een hele mooie bakkerij met tafeltjes en stoeltjes en sluiten aan in de rij die zich voor de kassa vormt. Geen bediening aan tafel hier, iedereen bestelt netjes aan de balie, rekent af en gaat dan zijn koffie of eten halen bij het lunchbuffet. Wij vinden het nog wat vroeg voor de lunch en nemen koffie met wat lekkers. Als Albert een foto van mij op Facebook plaatst met de naam van de zaak erbij, krijgen we een superleuke reactie van Thea. Zij woont met haar kinderen in Beesd, maar wij kennen haar eigenlijk omdat ze al jaren bevriend is met Bram en Trees. Haar dochter Elin blijkt vernoemd te zijn naar precies deze bakkerij-konditorei, hun vroegere vakantiehuis stond hier in Arvika. Hoe groot is de kans dat wij juist in Elins Bakgärd terecht komen?? En voor wie ons gewone dagelijkse blog volgt: let de komende weken maar op, want Elin komt ook bij ons! Het allermooiste van Elins Bakgärd vond ik trouwens het toilet met armleuningen, daar kan je echt lekker zitten 🙂

SONY DSC

En dan internet … die nieuwe Europese roamingregels zijn leuk, maar wij vliegen door onze 24GB kaarten van Three UK voor de router, ik ben na 7 GB geknepen op mijn Spaanse abonnement van 25GB en op de campings is het WIFI gewoon waardeloos. Dat is niet handig, als je verslaafd bent én een leuk blog met foto´s wilt bijhouden. We gaan dus naar een zaak die dat soort spul verkoopt en kopen een SIM-kaart van Telia voor 12GB waar we het dus de komende week mee moeten doen zolang we in Zweden zijn. Daarna zien we wel verder. Nieuwe maand, nieuwe kansen? We worden prima geholpen en de man vertelt ons dat het een half uur tot drie kwartier kan duren voor we internet hebben. Wij gaan dus lunchen bij een pizzeria c.q. steakhouse en zien dat we overdag in elk geval geen steaks kunnen bestellen, dus gaan we allebei voor een pizza. Nog gewend aan Noorse prijzen, denken we dat we voor 9 euro per persoon een klein pizzaatje zullen krijgen en een blikje drinken wat er bijhoort. Dat blikje drinken klopt, die pizza is enorm. We krijgen hem dus ook niet op, maar nemen nog wel een extra blikje Pepsi Max. Schade is 20 euro ongeveer, dat is beter dan de laatste weken!

En niet alleen dat, we vinden eindelijk weer eens dat het gezellig is. Mensen die samen lunchen, koffie drinken, op straat een lekker ijsje eten, volle terrasjes, ineens weten we wat we misten in Noorwegen. Noren blijken zelden bij elkaar op visite te gaan leerde ik in een groep over het land, ze gaan weinig uit eten en wij zagen ze ook niet op straat of pleinen bij elkaar kletsen. Wij zijn mensen-mensen en dat hebben we gewoon echt gemist! De enigen die je op straat zag waren toeristen en in winkels werd je netjes te woord gestaan, maar een gezellig praatje hebben we eigenlijk alleen gehad in de Princess-winkel waar we in de eerste week onze handdoeken kochten. Verder was er geen enkel contact met de plaatselijke bevolking en dat vinden wij nou juist altijd zo leuk. Zweden voelt gezelliger aan, ook op de camping. Het sprookjesachtige Noorwegen zal in mijn herinneringen altijd een soort fantasieland blijven, waar ik me geen moment thuis heb gevoeld. Het spijt me als ik iemand daarmee onrecht aan doe.

SONY DSC

Wij vinden Arvika dus erg leuk, maar na een uur werkt die SIM-kaart nog steeds niet in onze router, dus gaan we terug. Er staat inmiddels een andere jongen, maar hij doet alle moeite om het ding ook aan de gang te krijgen. Het blijft maar niet lukken en uiteindelijk vraag ik hem om andere opties. Een nieuwe MIFI-router van Telia kost 150 euro, maar tot onze verbazing heeft hij ook een Huawei-router van Three (ja, diezelfde van de UK waar we zelf al kaarten van hebben) voor 15 euro. Inclusief 5 GB data! We kopen er nog eens 5 GB bij, ook al niet te duur. Maar die ene kaart van 12 GB voor 39 euro kan hij ons niet terug geven. Die kaart stoppen we echter in mijn telefoon, zodat ik de komende week ook weer los kan. Uiteindelijk hebben we deze reis een behoorlijk bedrag uit gegeven om online te kunnen blijven, maar anderzijds ben je dat ook kwijt als je elke avond een fles wijn leeg drinkt of een keer naar een duur pretpark gaat. Ieder zijn ding en ik hoop dat we hier anderen in elk geval ook een plezier mee hebben gedaan.

We gaan dus weer goed gestemd op pad en besluiten dat we bij het toeristenbureau gaan informeren waar we op dat maffe toeristentreintje kunnen stappen dat we rond zien rijden. We worden weer verwezen naar het plein waar de blote man ligt (ah, die hadden we niet eens gezien en die ligt echt met zijn zaakje bloot) en ja hoor, daar kunnen we voor 25 Zweedse kronen aan boord. Dat is nog eens wat anders dan Flåm, waar we 150 NOK kwijt waren. De koers is zo´n beetje hetzelfde. We toeren een stuk door het park, komen door het openluchtmuseum en worden dan weer terug gebracht naar het plein. Overal mensen die genieten van het mooie weer. Zo leuk! Wij sluiten onze toer af met een softijsje, die had ik echt al heel lang niet meer op. Yummie! Tot slot nemen we nog een drankje bij het treinstation, maar dat is meer omdat ik echt nodig moest plassen en dat daar in het restaurant nog kon voor we de bus terug pakten naar de camping.

En verder? We waren rond 16.00 uur terug en hebben heerlijk zitten zonnen, Albert heeft een tukje gedaan, ik heb de lekkerste douche van de vakantie genomen en zelfs mijn haakwerkje er nog eens bijgepakt vandaag. Avondeten hebben we niet gedaan, die pizza was genoeg voor de hele dag.

 

Advertenties

8 gedachten over “28 juni: Arvika, gezellig en zonnig

  1. Ik ben met Peter ook meerdere keren in Arvika geweest en inderdaad een leuk stadje. In Zweden heb je sneller contact met de mensen om een praatje te maken. Geniet nog van de tijd in Zweden.

    Like

  2. O wat ben ik blij voor jullie! Je blog laat zien dat de stemming er weer in zit. Ik hoop dat dat zo blijft. Het zij jullie van harte gegund!

    Like

Wij vinden het erg leuk als je een reactie plaatst!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s