15 juni: Compleet over de top

SONY DSC

Achter me hoor ik zachtjes en beschaafd snurken. Albert is moe, wat ik helemaal begrijp. Wat een rit vandaag! En het begon allemaal zo rustig vanmorgen. Zachtjes tikte de regen al rond vijf uur op het dakluik van onze slaapkamer en telkens verwondert het ons weer dat in Amerika die krengen altijd zorgden voor een nat bed en dat deze netjes droog blijft. Vandaag toch eens goed het dak van de camper bekeken op de veerboot. Sluit allemaal netjes hoor, ook als het open staat 🙂 Geen kitrandje te zien!

We zijn rond acht uur als eersten het bed uit, lijkt het wel, er is nog diepe rust om ons heen. Na het ochtendritueel is er nog niemand weg en Albert is een beetje bang voor slippartijen of vastzittende campers, omdat de grond gisteren al behoorlijk drassig was en er overal sporen getrokken werden. We kijken elkaar eens aan en besluiten dat we in elk geval kunnen proberen de rest voor te zijn. We zetten de picknicktafel die wat in de weg staat samen aan de kant, zodat Albert een grote bocht kan maken zonder te remmen of op te trekken en draaien zo vlot om de campers die voor ons staan heen. Op tijd op pad dus. Stavanger van de agenda af, zo besloten we al vlot gisteren. Na een tip van Erwin en met een vraag van Ursula (Passie voor Noorwegen-groep) in gedachten besloten we niet via de geijkte 13 naar het noorden te rijden om in Røldal te komen, maar de 520 te nemen.

SONY DSC

Gek genoeg had ik in mijn planning die weg volledig over het hoofd gezien, terwijl dit toch een van de Turistveger is. Ik had me dan ook totaal niet ingelezen, wat misschien maar goed was ook. Want wat we vandaag allemaal gedaan hebben, bedenk je van tevoren liever niet 🙂 Het ging prima tot Erfjord. We gingen geheel volgens planning met de veerboot van Hjelmeland, bij Nesvik. Deze keer moeten we wel 256 NOK betalen. Je kan niet altijd geluk hebben. We vervolgens onze route en rijden langs boerenland en van fjord naar fjord. Wat is het toch onwijs mooi, al die hoge bergen, dat vlakke eindeloos lijkende water en dan die kleurrijke huizen en bootjes diep beneden je of juist vlak langs de weg aan de waterkant. Subliem mooi!

Bij Erfjord stoppen we om een foto van de brug te maken, net als nog een Nederlands stel. We weten nog dat Erwin zei dat je na Erfjord de 13 af moest om naar de 520 te rijden en dat doen we dus ook braaf. Achteraf gezien een kilometer of 20 te vroeg en dat leidt ons via een bijzonder landelijke, mooie route, maar eigenlijk totaal ongeschikt voor zo´n grote camper. Het is her en daar akelig smal en tegenliggers zie je niet of nauwelijks aankomen. Een paar boeren die ons met hun trekkers laten passeren, kijken of ze water zien branden. Ik check nog een aantal keren op Google Maps maar het is toch echt een gewone doorgaande route en er zijn ook regelmatig wat huisjes te zien langs deze 517. De bewegwijzering leidt ons naar Jesla, waar we tenslotte aankomen en besluiten verse broodjes en wat eten voor vanavond te halen. De biefstuk ligt al klaar, maar een schaal aardappeltjes voor in de oven en een groentemix om te koken (uit het vriesvak, vers is echt duur!) gaat sowieso mee. Net als voor ieder een smoothie, die stond al aan de weg aangegeven. Het centrum van het dorp bestaat blijkbaar uit deze kleine winkel, een kerkje en de brandweerkazerne.

SONY DSC

Een stukje na het dorp worden we luid toeterend voorbij geblazen door de dame die op de foto te zien is met haar rode Aygo. Tut, niemand toetert, iedereen is beleefd, Albert is chauffeur genoeg om mensen regelmatig erlangs te laten als ze harder gaan dan wij, dat getoeter is nergens voor nodig. We gniffelen dan ook tevreden als we haar later aan de kant van de weg zien staan met de motorkap open en een kannetje water in de hand. Er staat al een auto bij, dus wij rijden vrolijk door. Ieder krijgt wat hem toekomt, nietwaar?

Enfin, en route! Over de Sandsfjordbrua blijven we de 517 volgen. Pas vanmiddag in de camper zie ik dat we het stuk waar we dik een uur over gedaan hebben langs al die smalle weggetjes, ook op een andere manier hadden kunnen doen, in een klein half uurtje. Ach, het was mooi! Maar wij hebben wel die Tesla-rijder af en toe vervloekt met zijn plannen 🙂 Bleken we ongelijk te hebben, maar later op de dag, kwam hij weer bovendrijven!

Zie: dat oranje stuk was niet nodig geweest!

2016-06-10-Ryfylke-webkart-print

Enfin, we vervolgen onze weg over de 520, stoppen ergens om de heerlijke broodjes te eten die we eerder gekocht hebben en vinden het een mooie route, maar zien tot Sauda eigenlijk niet wat er nou zo bijzonder aan was in vergelijking tot al het moois wat we al gezien hebben. Tot we na Sauda weer op van die hele smalle weggetjes komen en in vrij korte tijd tot bijna 1000 meter klimmen, over zo mogelijk nog smallere wegen dan vanmorgen, waar je tegenliggers niet ziet aankomen en waar je dan ook ineens zomaar een heel stuk achteruit terug moet omdat er een knoeperd van een vrachtwagen aankomt. Tjonge, wat een avontuur. Gelukkig is Albert een ervaren en kundig chauffeur, maar dit zou ik echt niet met iedereen aandurven in een camper. Eerlijk is eerlijk: ik zou het ook niet iedereen aanraden en ik zou vooraf altijd de weerberichten checken. Want nu, achteraf, lees ik ook verslagen van mensen die daar echt diep ellendig in de mist en kou hebben gezeten en dan is het allemaal wat minder prettig. Wij hadden vandaag een onverwacht zonnige en warme dag met temperaturen van rond de 22 graden, ook bovenin de sneeuw! Deze weg is trouwens van juni tot oktober open, de rest van het jaar ligt alles dik in de sneeuw.

Maar voor de autorijders, die berggeiten en de natuurliefhebbers: het is er wel wéérgaloos mooi, die Ryfylke tussen Sauda en Røldal. Er lag nog veel sneeuw, er waren veel bevroren en besneeuwde meertjes met ook smeltende delen erin. Onder de hoge sneeuwkappen stroomden talloze watervallen de weg op en waar we ook keken zagen we water uit de bergen naar beneden komen. De bergen lekten echt overal. Gigantisch gave route!

Toen we rond 4 uur vanmiddag hier op Røldal Camping & Hytter aankwamen, was het zonnig en konden we nog een uurtje buiten zitten. Albert is daarna dus even zijn dutje gaan doen, maar is inmiddels ook weer onder de mensen. En geloof het of niet, maar na een fikse regendreiging, is de zon weer helemaal terug. Inmiddels loopt de camping goed vol met veel rustige Nederlanders, een verdwaalde Duitser, druk kletsende Noren en een aantal zeer luidruchtige Aziaten. Dat kan een feest worden vanavond met die jongelui. Waarom maken die toch altijd zoveel herrie? Gelukkig hebben wij ook wielen, als het te gek wordt, gaan we wel een stuk verderop staan.

Voor mij tijd om eens een potje te gaan koken, we zijn laat vanavond! Maar ach, de TV doet het niet, staat een berg in de weg, denk ik. Lekker vroeg onder de wol en als je laat eet, is de avond niet zo lang meer.

Camping: Røldal Camping & Hytter. Prijs nog niet bekend (edit: 185 NOK inclusief stroom en WIFI, 15 NOK korting met CKE), want de eigenaar meldde via de telefoon (intercomsysteem) dat hij er vanavond om acht uur weer zou zijn. Zoek maar een mooi plekje, zegt de goede man. Dumpstation, toiletje, keurige sanitair, prima verzorgd! En op een mooie plek, op een paar 100 meter van de beroemde staafkerk die we morgen gaan bekijken.

Schermafbeelding 2017-06-15 om 19.19.01.png

Note: dit is trouwens de dag dat Europa gratis roaming toe gaat staan en Noorwegen doet mee!

Bekijk hier de foto´s van vandaag.

 

6 gedachten over “15 juni: Compleet over de top

  1. Zit ik hier om 12 uur in de nacht te kijken naar jullie foto’s in de sneeuw terwijl het hier nog 28 gr is. Het is prachtig allemaal en je bent gezegend met zo’n perfecte chauffeur Monique. Wat een bikkel als ik je verhaal lees. Begrijp nu ook dat Noorwegen niets voor mij is brrrr. Overvaren, bergweggetjes, laat maar aan mijn deur voorbij gaan. Ik vind het prachtig je reisverslag en de foto’s. Daar heb ik meer dan genoeg aan.

    Like

Wij vinden het erg leuk als je een reactie plaatst!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s