Het is weer voorbij … Scandinavië

Schermafbeelding 2017-07-06 om 21.42.46

En we zijn weer thuis, tenminste, in ons tweede thuis. De vierde was zit inmiddels in de machine, we hebben heerlijk geslapen in ons eigen bed en alle overgebleven en meegenomen spullen zijn weer opgeruimd óf staan klaar om mee terug naar Spanje te gaan.

Allereerst wil ik iedereen bedanken die onze reis heeft gevolgd, vooral degenen die dat ook lieten blijken door reacties achter te laten op ons blog. Het is best veel werk om dit zo te doen, maar het motiveert heel erg als mensen een blijk van waardering geven. En uit ervaring weet ik inmiddels dat we later nog vaak terug zullen lezen en de foto´s zullen gebruiken. Voor mij is het schrijven van een blog ook het vastleggen van de opgedane indrukken en ik krijg er rust van in mijn hoofd.

We reden 4440 kilometers door vijf landen met de camper van Stam Campers en deden 27 dagen over deze reis. Een perfect uitgevoerde, brandschone en praktische nieuwe Adria Coral Platinum S670SL, die ons overal heeft gebracht waar we wilden zijn en ons heel comfortabel onderdak bood. Alle lof voor dit verhuurbedrijf, als we ooit nog gaan camperen, weten we zeker dat we bij hen terug gaan komen. De auto reed heerlijk, alles zat er op en aan en hij ziet er ook nog eens geweldig mooi uit.

Gaan we ook terug naar Scandinavië? Jawel, waarschijnlijk willen we nog weleens naar Zweden, maar dan met de eigen auto en in een mooi vakantiehuis in Värmland. Paul en Trees verhuren er genoeg. Fietsen mee, dat zeker, want dat misten we wel tijdens deze reis. Noorwegen? Nee, dat was echt eenmalig. Al heel lang op de verlanglijst en wat natuurschoon betreft echt van buitenaardse schoonheid. Maar wat wij misten was gezelligheid, openheid en lekker uit eten. Dat is nu eenmaal een stuk van onze vakantie en ondanks dat we wisten dat we daarvoor niet naar Scandinavië moesten gaan, hebben we het toch gemist. Net als afwisseling, heel veel routes leken op elkaar en al zijn ze allemaal wonderschoon, op den duur hadden wij het wel gezien.

De hoogtepunten van deze reis? Natuurlijk de fjorden, de hoogvlaktes en de schattige dorpjes soms. Het weekend met Bram, Trees, Niske en Frank in Flåm, waarbij we zeker ook de zaterdagavond met Marian en Wilfried niet zullen vergeten. Gezelligheid ten top! Albert voelde zich heel erg jarig, ondanks dat hij in het buitenland zat, ook dankzij alle online felicitaties. Ook Ålesund vonden we erg leuk, misschien hadden we dan toch ook Bergen of Stavanger moeten doen, want een dagje stad beviel ons wel. Net als in Zweden Mora en Arvika erg leuk waren. En last but zeker niet least: ons bezoek aan Uddeholm met Jan, Jane, Demy en Ton, de elandenfarm en het bijpraten met Paul en Trees. Albert is weer bijgepraat met Jan over het bedrijf waar hij vroeger ook werkte, Inter-Data blijft zijn belangstelling houden. Het absolute dieptepunt was de overtocht met de Fjordcat van Hirtshals naar Kristiansand waar ik echt zo ontzettend zeeziek ben geweest, vreselijk. De boot van Göteborg naar Kiel was daarentegen weer erg fijn.

We hebben er van geleerd dat we het – ook op vakantie – toch wel erg leuk vinden om af te spreken met vrienden of kennissen, zoals vorig jaar in de USA. Dat we ook echt mensen-mensen zijn, genieten van anderen die ook plezier hebben en samen dingen ondernemen. Dat we af en toe graag gaan shoppen en vooral ook graag uit eten gaan. En dat we een volgende keer willen proberen om fietsen in te passen in onze vakantie. Suggesties zijn welkom en Nederland wordt zeker niet uitgesloten als vakantieland!

Wij gaan dit blog sluiten. We zien nog regelmatig mensen die zich aanmelden als volger op een van onze oudere reisblogs, maar dat is echt zinloos, er komen geen nieuwe berichten meer op. Wie ons graag nog eens hoort of ziet, kan altijd volger worden op onze´dagelijkse´ blog: Casa Dos Palmeras.

Onze route is te zien via Polarsteps. Daar zijn meer kilometers gerekend, maar dat komt omdat mijn telefoon gevolgd werd, dus ook de kilometers buiten de camper (stadjes, boot etc.) zijn meegeteld.

Advertenties

16 gedachten over “Het is weer voorbij … Scandinavië

 1. We hebben genoten van jullie dagelijkse beslommeringen en avonturen.
  Dank je wel dat we op deze manier mee mochten reizen.
  Goede reis naar jullie ‘eerste huis’en tot horens!
  Liefs van Cor en Ingrid

  Like

 2. Jullie hebben weer een prachtige reis gemaakt!
  Thuis komen is ook altijd weer fijn, nu nog ’n paar dagen genieten in jullie 2e thuis en dan op naar jullie thuis en vrienden in Spanje, ook weer leuk!

  Like

 3. Nogmaals bedankt Albert en Monique voor de leuke gezellige blog, dat jullie ons meegenomen hebben naar het mooie Scandinavië. Zoveel herkenbare dingen. Ook wij willen weer een keer terug gaan. Fietsen in Zweden is zeker de moeite waard maar de routes zullen wel lang zijn.
  Nog ff bijkomen in Nederland en dan weer terug naar Spanje. Goede reis
  Groetjes Dorien de Jong

  Like

 4. Het was weer een hele ervaring. Jammer dat Noorwegen misschien niet helemaal aan jullie verwachtingen heeft voldaan, maar ondanks dat toch weer een schitterende reis, denk ik.
  Heb jullie blog regelmatig gelezen; was weer heel leuk. Nu in made, das toch ook wel weer ff lekker en dan Viva España! Nog even genieten in het Brabantse! Alvast een veilige reis!

  Like

 5. Bedankt voor jullie belevenissen! Ik geniet er altijd van. Op naar de plannen voor een volgende vakantie en nog een goede reis terug.

  Like

 6. We hebben met veel plezier jullie gevolgd en genoten van de al prachtige foto’s.
  Goede reis terug naar jullie huis in Spanje!!

  Like

 7. Hey Monique, bedankt voor de mooie reisverslagen !! Op naar de voorbereiding van de volgende vakantie. Geniet nog een paar dagen op de May, en een goede reis naar Spanje.
  Groetjes Dimphy

  Like

 8. Hoi Monique en Albert, ook ik wil jullie hartelijk bedanken voor dit reisblog. Het is heerlijk om een soort van mee te kunnen reizen in je hoofd. Je beschrijft alles zo leuk Monique.
  Weer wat geleerd over de landen waar jullie gereisd hebben. En nu weer genieten van Nederland en Spanje.

  Like

 9. Ook op deze plek: ik heb genoten van jullie reis wetenswaardigheden! Ontdekte al gauw dat Noorwegen niet jullie “pakkie-an” was, maar gelukkig werd het later beter! Dank voor al je moeite Monique!

  Like

Wij vinden het erg leuk als je een reactie plaatst!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s